U trendu

Moguć novi udar SAD u trgovinskom ratu s Kinom

SAD su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse, rekao je američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer.

Vlada predsednika Donalda Trampa je pojačala pritisak u trgovinskom ratu protiv Pekinga i prošle nedelje je uvela takse na 34 milijarde dolara uvoza iz Kine, povodom pitanja intelektualne svojine. Kina je odmah uzvratila istom merom.

Lajthajzer je juče rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, i to proizvoda koji su imali koristi od „prisilnog transfera tehnologije“, prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu.

Kineske uzvratne mere su izazvale nove pretnje iz Vašingtona.

„Kao posledica kineskih uzvratnih mera i njihove nesposobnosti da promene svoje ponašanje, predsednik je naredio Trgovinskom predstavništvu da počne proces sa ciljem uvodjenja taksi od 10 odsto na dodatnih 200 milijardi dolara“, rekao je Lajthajzer.

Američki zvaničnici su rekli da te takse, zbog konsultacija i pravnih postupaka, neće moći da stupe na snagu pre septembra ako SAD odluče da nastave sa svojim merama.

Predsednik Tramp, koji se nalazi u trgovinskoj ofanzivi na više frontova, i sam je pretio uvodjenjem taksi na 200 milijardi dolara kineske robe i čak i dupliranjem te sume ako Kina još jednom uzvrati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.