U trendu

Mond: Makron želi da obnovi vezu sa Francuzima

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) svojim svečanim obraćanjem Francuzima večeras na televiziji želi da obnovi vezu sa njima posle sporne penzione reforme koja je od januara izazvala proteste i štrajkove širom zemlje, ocenio je pariski list Mond (Le Monde).

„Posle tri meseca obeležena masovnom mobilizacijom isprekidanom sukobima protiv penzione reforme, predsednik želi da povrati kontrolu i da se ponovo poveže sa Francuzima koji su ga ponovo izabrali pre samo godinu dana, ali su se već, čini se, umorili od njega“, preneo je danas Mond.

Jelisejska palata je najavljajući govor saopštila da će Makron predstaviti svoju analizu situacije i pokazati da je čuo gnev stanovništva protiv penzione reforme.

Makron će pomenuti i pitanja zdravstva i obrazovanja, i uopšte javnih službi koje se, u očima mnogih Francuza, „raspadaju i izneverili su“ dato obećanje.

Agencija Frans pres se zapitala o budućnosti Makronovog predsedničkog mandata.

Makron će se obratiti Francuzima u atmosferi političke krize i sa sindikatima koji ne odustaju od zahteva za povlačenjem sporne reforme.

Sindikati i protivnici reforme su pozvali da večeras od 20.00 kada počinje Makronov govor, lupaju u šerpe ispred svojih opština širom Francuske.

Francuski predsednik će pre obraćanja Francuzima tokom dana imati sastanke sa ministrima kako bi odredili perspektive u narednim nedeljama i mesecima.

Makronovo obraćanje dolazi pošto je u Službenom glasniku objavljena nepopularna penziona reforma i njena glavna mera za podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine.

Pošto je Ustavni savet u petak potvrdio tekst reforme, sindikati su zatražili od Makrona da ga još ne proglasi važećim, jer postoji rok od 15 dana za njegovo proglašavanje.

Generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine (Sophie Binet) ocenila je odluku Ustavnog saveta kao „potpuno sramnu“, dok je njen kolega iz sindikata CFDT Loran Berže (Laurent Berger) ocenio da odluka predstavlja „prezir prema radnicima“.

Ta dva sindikata od januara organizuju proteste i štrajkove protiv penzione reforme, nepopularne u narodu i delu opozicije.

Francuska je jedna od evropskih zemalja sa najnižom starosnom granicom za penzionisanje, ali sa veoma različitim sistemima isplaćivanja penzija.

Vlada je reformu opravdala potrebom da odgovori na finansijsko pogoršanje penzionih fondova i starenje stanovništva. Protivni reformu smatraju „nepravednom“, posebno prema ženama i zaposlenima na teškim poslovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.