U trendu

Mond: Skupovi podrške Kurdima u gradovima Francuske

Nekoliko hiljada okupilo se danas u više gradova u Francuskoj u znak podrške Kurdima, posle napada u blizini kulturnog centra Kurda u Parizu u kojem su nasumice ubijene tri osobe, preneo je danas list „Mond“ (Le Monde).

Na skupu u Parizu došlo je do sukoba grupe demonstranata sa policijom koja je reagovala suzavcem, naveo je Mond ali nije pomenuo da li je bilo hapšenja ili povredjenih.

Okupljeni su počeli skup minutom ćutanja za žrtve napada, a potom su uzvikivali „Živeo otpor kurdskog naroda“, a neki su mahali zastavicama Radničke partije Kurdistana (PKK).

List Sid-Uest (Le Sud-Ouest) preneo je da su skupovi održani i u Marseju i Bordou u organizaciji udruženja za odbranu prava Kurda.

Muškarac od 69 godina, ranije poznat policiji, nasumice je pucao u Parizu i ubio troje ljudi, a troje ranio. Uhapšen je ubrzo posle napada i danas mu je produžen pritvor.

Parisko tužilaštvo je otvorilo istragu i nije isključilo mogućnost da je motiv napada rasizam.

Napadač čije ime nije saopšteno od ranije je poznat policiji zbog pokušaja ubistava 2016. i 2021. godine, prenela je onlajn televizija BFMTV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar