U trendu

Moskava i Ankara pregovaraju o novoj isporuci sistema S-400

MOSKVA – Rusija se nada da će sa Turskom zaključiti ugovor o isporuci još protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 u prvoj polovini naredne godine, izjavio je danas Aleksandar Mikejev, direktor ruskog državnog izvoznika oružja Rosoboroneksport.

Mikejev je rekao da Moskva i Ankara vode intenzivne pregovore o izmeni originalnog ugovora, tako da bi Turskoj bilo isporučeno još sistema S-400 i da se trenutno razgovara o finansijskim pitanjima.

On je istakao da vojno-tehnička saradnja dve zemlje nije ograničena samo na taj sistem i da dve zemlje „imaju velike planove za budućnost“, prenosi Rojters.

Agencija navodi da bi takav potez mogao dodatno da doprinese zatezanju odnosa između Turske i SAD, koje su zbog ranije kupovine sistema S-400 obustavile prodaju borbenih aviona F-35 Ankari. Vašington je upozorio Tursku i na moguće sankcije, navodeći da ruske rakete nisu kompatibilne sa odbrambenim sistemom NATO, ali ih još nije uveo.

Visoki zvanicnik Stejt departmenta rekao je prošle nedelje da Turska treba da se „otarasi“ S-400, kako bi popravila stvari.

Ranije ovog meseca predsednici SAD i Turske Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se da od nadležnih ministara i savetnika za nacionalnu bezbednost zatraže da rade na rešavanju pitanja sistema S-400.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.