U trendu

Moskva najavila kontramere evropskim zvaničnicima u slučaju Navaljni

Rusija je danas objavila uvodjenje sankcija evropskim zvaničnicima kao odgovor na mere koje je Evropska unija usvojila u oktobru zbog slučaja trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Osudjujući uvodjenje sankcija EU visokim ruskim zvaničnicima, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je „proširilo listu predstavnika zemalja članica EU kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Rusije“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova smatra „neprihvatljivim“ evropske sankcije ruskim zvaničnicima, „pod izgovorom da su navodno učestvovali u incidentu u koji je uključen gradjanin Navaljni“.

Te kontramere saopštene su predstavnicima ambasada Francuske, Nemačke i Švedske koji su jutros pozvani u rusko ministarstvo.

Reč je o tri zemlje koje su saopštile da su identifikovale neurotoksičnu supstancu novičok u organizmu Navaljnog, što je dovelo do uvodjenja sankcija ruskim zvaničnicima.

Navaljni je juče objavio svoj telefonski razgovor za koji tvrdi da je obavio sa operativcem državne bezbednosti, umešanim u njegovo trovanje.

Muškarac koji se čuje na snimku ukazuje da je bio umešan u čišćenje odeće Navaljnog „kako ne bi bilo ikakvih tragova“ nakon što je najveći kritičar ruskog predsednika pao u komu tokom leta iznad Sibira.

Na snimku se čuje i kako kaže i da bi „situacija ispala drugačija“ da avion u kojem je bio Navaljni nije prinudno sleteo pošto mu je pozlilo.

Muškarac, koji je u prošlonedeljnom medijskom izveštaju identifikovan kao operativac ruske obaveštajne služba FSB i član tima koji je godinama pratio Navaljnog, nagovestio je u telefonskom razgovoru da bi donji veš opozicionara mogao da bude mesto gde je ubačena supstanca koja ga je otrovala.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu novičok, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti oštro negiraju umešanost u trovanje Navaljnog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.