U trendu

Moskva preporučila SAD da smanji broj diplomata u Rusiji

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Vašingtonu preporučeno da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455, što je broj ruskih diplomata koji borave u SAD, prenosi agencija RIA Novosti.

„U slučaju novih jednostranih akcija američkih vlasti protiv ruskih diplomata u SAD uslediće recipročni odgovor“, navodi se u saopštenju, dan nakon usvajanja zakona o sankcijama Rusiji u Senatu SAD. Taj zakon je Rusija nazvala „ucenom, usmerenom na ograničenje saradnje inostranih partnera sa Rusijom“, koja će naneti štetu mnogim državama i kompanijama.

U saopštenju se navodi da američki zakon koristi političke instrumente da bi „stvorio nefer prednosti za SAD u globalnoj ekonomiji“.

„Ovo još jednom potvrdjuje agresivnost SAD u medjunarodnim odnosima. Krijući se iza svoje ‘izuzetnosti’, SAD do krajnosti ignorišu stavove i interese drugih država“, navelo je rusko ministrastvo.

Takodje, američka ambasada od avgusta neće moći da koristi nekoliko objekata u Moskvi. Ministarstvo je navelo da Rusija zadržava pravo da primeni i druge mere koje mogu štetiti interesima SAD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da je predsednik Vladimir Putin odobrio saopštenje ministarstva. U Gornjem domu ruskog parlamenta je ocenjeno da je ruski odgovor „zakonit i adekvatan“.

Senat SAD je juče usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji. On će stupiti na snagu kada ga potpiše predsednik Donald Tramp, koji ima pravo veta ali je malo verovatno da će ga iskoristiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)