U trendu

Moskva uručila protest Kijevu zbog antiruskih demonstracija

MOSKVA – Otpravnik poslova Ukrajine u Rusiji Vasilij Pokotilo pozvan je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena protestna nota.
„Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je odlučan protest ukrajinskom diplomati zbog mitinga ukrajinskih nacionalista“, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za štampu, prenosi TAS S.
Ruska zvaničnica je pojasnila da je otpravniku poslova uručen protest zbog još jednog kršenja obaveza Kijeva prema Bečkoj konvenciji iz 1961. i 1963. godine i da je Rusija poslala već nekoliko protestnih nota gde je tražila da Ukrajina istraži navedene provokacije, ali da nije bilo reakcija na te zahteve.

„Još jednom smo zahtevali od Ukrajine da preduzme sve neophodne mere kako bi se izbegle takve provokacije i obezbedili uslovi za normalan rad i integritet ruske ambasade i generalnog konzulata u Ukrajini, kao i bezbednost njihovih zaposlenih“, naglasila je Zaharova.

Ona je primetila da se provokativne akcije radikalnih aktivista u Ukrajini odvijaju češće i da postaju agresivnije, a da su u proteklih nekoliko nedelja održani brojni skupovi u blizini ruske ambasade u Kijevu, praćeni uvredljivim antiruskim skandiranjima i merama usmerenim na ograničenje pristupa teritoriji diplomatske misije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.