U trendu

Mosul: Oslobođena devojčica koju je ID otela pre 4 godine

Iračke snage u Mosulu oslobodile su 11-godišnju devojčicu koju je Islamska država otela i prodala u roblje 2014, saopštila je danas državna policija.

Devojčicu su zajedno sa sestrama i majkom oteli džihadisti u selu Košo, južno od jezidskog grada Sindžar u severnom Iraku, prenosi AFP.

Nju su, kako se navodi, juče oslobodile snage bezbednosti u toku operacije u blizini zapadnog dela Mosula, Taneku, izjavio je glavni poručnik policije general Raed Šakir Džavdat.

Elitna služba za borbu protiv terorizma tada je izvodila operaciju u toj oblasti i osigurala više od polovine tog dela grada.

„Ti koji su kidnapovali ovu decu su čudovišta“, rekao je glavni pomoćnik generala Džavdata major general DŽafar al Batat, u video snimku koji je danas objavljen, a na kom se vidi oslobođena devojčica u policijskoj stanici u južnom Mosulu.

Istaknuta jezidska poslanica Vian Dakil koja je pomogla da se loša situacija u kojoj se nalazi njena manjinska zajednica, predstavi svetu kada su džihadisti „progrmeli“ kroz njihov region, rekla je da je operacija oslobađanja devojčice bila oprezno isplanirana.

„Kada je ID zauzela njeno selo 15. avgusta 2014, ona je imala osam godina i kidnapovana je zajedno sa majkom i sestrama. Prvo je odvedena u Tal Afar, a zatim prodana u Mosul“, rekla je Dakil za AFP.

Agencija podseća da Jazidi nisu ni Arapi ni muslimani i kada je ID pre skoro tri godine prolazila kroz region u severnom Iraku, ona je masakrirala manjinsko stanovništvo što su UN okarakterisale kao genocid.

Većina manjinskog stanovništva kojih ima oko nekoliko stotina hiljada, živi u severnom Iraku, uglavnom u krugu velikog grada Sindžar, nad kojim su antiterorističke snage sada preuzele kontrolu, ali koji je velikim delom bio uništen.

Džihadisti ID zarobljavali su žene jazidske manjinske zajednice i činile ih seksualnim robinjama koje bi prodavali putem njihovog samoproklamovanog „kalifata“.

Veruje se da je oko 3.000 njih još u zatočeništvu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.