U trendu

MSP: ;Rusija će poštovati ograničenja u okviru nuklearnog sporazuma Novi START

MOSKVA – Rusija će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Da bi održala dovoljan stepen predvidljivosti i stabilnosti u nuklearnoj raketnoj sferi, Rusija namerava da se striktno pridržava kvantitativnih ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja, koja su predviđena u okviru sporazuma“, navodi se u saopštenju, a prenele su RIA Novosti.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin je u Federalnoj skupštini rekao da Rusija suspenduje učešće u START-u.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenjuje da postoje svi razlozi da se kaže da je politika SAD usmerena na podrivanje nacionalne bezbednosti Rusije, što je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima i shvatanjima sadržanim u preambuli START-a, na kojoj se zasniva ugovor i bez kojih ne bi ni bio zaključen.

„U stvari, govorimo o radikalnoj promeni okolnosti u odnosu na one koje su postojale u vreme potpisivanja START-a“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Naglašava se da su bilo kakvi koraci Rusije prema Sjedinjenim državama u kontekstu START-a apsolutno isključeni, sve dok Vašington ne pokaže političku volju za opštom deeskalacijom.

Ministarstvo je pozvalo američku stranu da to uradi i naglasilo da je do tada apsolutno isključen bilo koji korak ka Vašingtonu u kontekstu START-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.