U trendu

Murad UN predstavila kodeks podrske zrtvama silovanja u ratu

NJUJORK – Aktivistkinja za ljudska prava Nadia Murad predstavila je danas u Ujedinjenim nacijama smernice o tome kako bezbedno i efikasno prikupiti dokaze od preživelih nakon seksualnog nasilja u ratnom sukobu, kao i svedoka tih događaja.

Nadia Murad, Iračanka koja je 2018. dobila Nobelovu nagradu za mir za nastojanja da silovanje prestane da bude korišćeno kao sredstvo ratovanja, prvi put se obratila Savetu bezbednosti UN još 2015. godine sa svoje 22 godine – opisujući mučenje i silovanje koje je pretrpela za vreme dok je bila u ropstvu Islamske države godinu dana ranije, prenosi Rojters.

„‘Murad kodeks’ postavlja jasne i praktične smernice za fokusiranje na potrebe preživelih prilikom prikupljanja dokaza i obezbeđivanje da oni dobiju pravdu i podršku, a ne da trpe posledice, jer preživeli zaslužuju makar to“, rekla je Nadia Murad.

Murad je predstavila smernice u trenutku kada Ujedinjene nacije navode da sve češće čuju izveštaje o silovanju i seksualnom nasilju u Ukrajini, a ukrajinska grupa za ljudska prava optužila je ruske trupe da koriste silovanje kao oružje rata, iako je od početka sukoba Rusija poricala da je napadala civile, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.