U trendu

MVP: SRB da skine sa sajta netacan deo o svojoj istoriji

PODGORICA – Ministarstvo spoljnih poslova (MVP) Crne Gore, na čijem čelu je novi ministar Ranko Krivokapić, traži od nadležnih organa Srbije da uklone sa veb sajta ambasada u kome su date osnovne informacije o Srbiji deo iz istorije, u kome se, kako tvrde, navode netačne informacije koje se tiču Crne Gore.

Kako navode u saopštenju , „oštro osuđuje krađu istorije i ideološko pamfletističko tumačenje crnogorske istorije koje se nalazi na internet adresama ambasada Republike Srbije“ i poručuju Srbiji da odnos dve države ne zasnivaju kroz, kako tvrde, iskrivljenu ideologiju „srpskog sveta“.

Podgorički mediji, objavili su ranije, da je na veb sajtu Ambasade Srbije u delu „Istorija Srbije“ navedeno da su Duklja i Zeta plemenske oblasti srednjovekovne Srbije.

„Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – ‘tuđim perjem'“, navodi se u saopštenju.

Navode da je uklanjanje ovih navoda na internet stranici potrebno zarad daljeg razvoja dobrosusedskih odnosa Crne Gore i Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija, kako navode, ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije.

„Tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore“, stoji u saopštenju.

Tvrde da su „netačne i ideološke interpretacije istorije druge države odraz nezrelosti a najpre nedobronamernosti, kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi“.

Smatraju da nije reč o običnom propustu, već, kako kažu, „svesnom namerom onih koji kroz svoje političko delovanje i dalje baštine principe velikosrpske ideologije“.

„Verujemo da nije potrebno mnogo podsećanja na pogubnost ove ideologije koja je nanela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Republiku Srbiju“, stoji u saopštenju.

Budućnosti radi,dodaju, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševekovnoj nezavisnosti crnogorske države koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama“, navode iz ovog resora i dodaju:

„Na kraju, ističemo da Crna Gora iskreno želi da razvija dobrosusedske odnose sa Republikom Srbijom, ali u okvirima principa savremenog sveta i sveta Evropske unije, a ne kroz iskrivljenu ideologiju ‘srpskog sveta’. Sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Srbije moraju se zasnivati na obaveznom međusobnom poštovanju ne samo granica i nemešanja u unutrašnje stvari, već i na dužnom poštovanju istorijski utemeljenih činjenica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)