U trendu

N. Zeland: Pronađeni ostaci rudara 11 godina posle nesreće

VELINGTON – Posmrtni ostaci nekih od rudara koji su poginuli u rudniku uglja Pajk river na Novom Zelandu, pronađeni su više od decenije nakon serije eksplozija koja predstavlja jednu od najgorih rudarskih nesreća u toj zemlji.

Kada je u novembru 2010. godine metan izazvao seriju eksplozija, u rudniku je ostalo zatrpano 29 radnika, od kojih 24 državljanina Novog Zelanda, dva Australijanca, dva državljanina Velike Britanije i jedan državljanin Južnoafričke Republike, piše Gardijan.

Njihova tela nikada nisu pronađena, a dva rudara su uspela da se spasu.

Policija je danas, samo dva dana pred 11. godišnjicu tragedije, saopštila da su pronađeni ljudski ostaci, ali da se nalaze u najudaljenijim delovima zatvorenog rudnika i da ne mogu da budu izvučeni.

Detektiv Piter Rid rekao je da su tokom dubokog bušenja u rudniku snimljene fotografije koje potvrđuju da se na tom mestu nalaze dva tela, uz mogućnost da je tu i treće.

„Iako nismo u mogućnosti da identifikujemo ostatke, radimo sa forenzičkim stručnjacima kako bismo videli šta može da se uradi da vi njihov identitet bio potrvđen“, rekao je Rid.

Rudnik je godinama zatvoren, a ulaz je zabranjen iz bezbednosnih razloga.

Kako navodi Rojters, istražiteljima je konačno 2019. godine dozvoljen pristup nakon zahteva porodica poginulih rudara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.