najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Na godišnjicu napada: Šarli Ebdo- Ubica je još tu

Francuski satirični nedeljnik Šarli Ebdo obeležiće godišnjicu napada na sedište časopisa naslovnom stranicom na kojoj je prikazan čovek sa bradom koji predstavlja Boga i kalašnjikovim preko ramena uz natpis: “Godinu dana kasnije: Ubica je još tu”.

Milion primeraka specijalnog izdanja naći će se na kioscima u sredu, a desetine hiljada će biti distribuirano u SAD.

Za napad 7. januara 2015. godine u kome je ubijeno 12 ljudi odgovornost je preuzeo ogranak Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, a prostorije časopisa su prethodno bombardovane i 2011. godine posle čega je Šarli Ebdo promenio adresu.

Zaposleni su pod policijskom zaštitom još od 2006. godine kada je časopis objavio karikature proroka Muhameda.

U specijalnom izdanju koje izlazi u sredu biće objavljena kolekcija karikatura petorice umetnika lista ubijenih u napadu 2015. godine kao i nekoliko spoljnih saradnika.

Karikatursista Loren Suriso koji je preuzeo rukovođenje časopisom posle napada napisao je i ljutiti uvodnik u odbranu sekularizma u kome osuđuje “koji su brutalizovani Kuranom” i one koji žele smrt časopisa zato što se usuđuje da se “smeje religioznima”.

On je ozbiljno ranjen u napadu prošle godine i za dlaku je izbegao smrt.

Mesec dana pre napada Šarli Ebdo je bio na ivici gašenja ali je potom dobio velike donacije a prvo izdanje posle napada je prodato u 200,000 primeraka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike