Nadjen dosije Boleka, Leha Valense?

Šef poljskog Instituta pamćenja naroda Lukaš Kaminjski saopštio je danas da je pronadjen izgubljeni dosije famoznog misterioznog saradnika totalitarne službe državne bezbednosti Boleka, potpisan imenom legendarnog vodje otpora Poljaka komunistima, nobelovca i bivšeg predsednika Poljske Leha Valense.

Kaminjski je na sajtu IPN objavio da je dosije pronadjen medju dokumentima u zaostavštini pokojnog komunističkog ministra unutrašnjih poslova generala Česlava Kiščaka.

Institutu koji se u Poljskoj bavi istragom zločina nemačkih nacista i komunističkog režima nad Poljacima dokumente je u utorak ponudila generalova udovica. IPN tvrdi da je želela da ih proda za preko 20.000 evra, dok je ona to demantovala i kazala da joj je upravo suprotno, Institut ponudio novac.

IPN je nakon toga uz pomoć policije upao u utorak uveče u stan udovice, zaplenio nekoliko desetina paketa dokumenata a danas pretražuje i generalovu vikendicu.

“Dokumenti koje smo pregledali sastoje se od personalnog dosijea i radnog dosijea tajnog saradnika sa pseudonimom Bolek. Personalni dosije ima 90 kartica i medju njima je koverat u kome je ručno potpisana obaveza saradnje imenom Leh Valensa “Bolek”.  Tu su i potvrde da je primio pare, potpisane kao Bolek”, saopštio je Kaminjski.

Šef IPN kazao je da je u radnom dosijeu 279 kartica dojava Boleka i zapisnika sa sastanaka sa agentima tajne policije i da su navodno svi dokumenti pouzdano originali a odnose se na period od 1970. do 1976. godine, kada Valensa još nije bio ključna ličnost radničkog bunta i otpora režimu.

Uz to pronadjeno je i pismo koje je pokojni general Kiščak, jedan od incijatora vanrednog stanja 1981. godine i najbliži saradnik pokojnog predsednika Poljske, komunističkog generala Vojćeha Jaruzelskog, napisao nacionalnom arhivu u želji da pošalje dokumenta o saradnji Leha Valense sa tajnom policijom, ali ih nikada nije poslao.

Leha Valensu konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog već godinama optužuju da je on misteriozni doušnik Bolek, dok je Valensa to uvek demantovao.

Poljski sud je je 2000. godine zaključio da Valensa nije lagao o svojoj lustraciji da nije bio saradnik Državne bezbednosti.

“Patuljci ne sude pobednicima. Igraju na sve, čak i preko leša generala. Niste u stanju lažima i klevetama i falsifikatima da izmenite istinite činjenica. Ja sam bio od 1970. godine na čelu glavnog krila borbe protiv komunizma”, poručio je juče Valensa koji je za otpor komunističkom režima i osnivanje sindikata Solidarnost 1983. godine dobio Nobelovu nagradu.

Nalaz dela dosijea tajne policije koji su po zakonu morali da budu još od pada komunista u arhivu IPN-a izazvao je u Poljskoj politički skandal i obnovio spor da li se Valensa zaista upleo kao mladi radnik u saradnji sa tajnom policijom ili vladajući konzervativci pokušavaju politički da unište svog ljutog protivnika i nacionalnu ikonu demokratije i slobode pomoću falsifikata koje je tajna policija pouzdano pravila u nameri da Valensu kompromituje 1980-tih godina kao šefa Solidarnosti.

(Beta)

Ostavite komentar