U trendu

Najmanje 60 mrtvih u eksploziji u Kabulu

Najmanje 60 osoba je poginulo, a više od 200 je ranjeno danas u bombaškom napadu tokom demonstracija pripadnika šiitske hazarske manjine u Kabulu, saopštilo je avganistansko Ministarstvo zdravlja.

Portparol avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija rekao je za agenciju AP da su obaveštajne agencije upozorile organizatore protesta na „mogući teroristički napad“.

Agencija Frans pres navodi da je pre napada došlo do sukoba demonstranata i policije, koja je ranije zatvorila ulice kako bi sprečila okupljene da pridju centru Kabula.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do eksplozije najverovatnije došlo „kada se bombaš samoubica razneo usred gomile okupljenih demonstranata“ i da su šiitski Hazari bili meta napada.

Hazarski demonstranti okupili su se da bi od vlasti zatražili preusmeravanje strujnog dalekovoda ka njihovoj siromašnoj provinciji Bamijan.

Prvobitno je bilo predvidjeno da dalekovod ide kroz provinciju Bamijan u centralnom delu zemlje, gde živi većina Hazara, ali je ruta promenjena 2013. godine po naredbi tadašnje vlade.

Hazarski lideri ocenili su taj potez vlasti diskriminatornim u odnosu na njihovu zajednicu i provinciju, koja je najsiromašnija u Avganistanu.

Poslednji samoubilački napad u Kabulu dogodio se 30. juna, a meta je bio policijski konvoj.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike