U trendu

Najmanje 83 mrtva i 176 ranjenih u bombaškim napadima u Iraku

Najmanje 83 osobe poginule su jutros, a 176 ranjeno u dva odvojena bombaška napada džihadista Islamske države u centru Bagdada, saopštili su irački zvaničnici.

Prvi napad se dogodio kada je eksplodirao automobil-bomba u gusto naseljenoj šiitskoj četvrti Karada, u jeku priprema za obeležavanje završetka svetog islamskog meseca ramazana, a medju 78 žrtava i 160 povredjnih uglavnom su porodice i mladi, navodi se u saopštenju.

Druga eksplozija dogodila se u istočnom delu Bagdada, a u njoj je poginulo pet i ranjeno 16 osoba.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, a mesto prve eksplozije obišao je i irački premijer Hajder al-Abadi.

Džihadisti su na svom sajtu objavili poruku u kojoj navode da su meta napada bili šiiti i da „pohodi mudžahedina protiv tih otpadnika neće prestati“.

Napadi su usledili nedelju dana pošto su iračke snage proglasile da je oslobodjen grad Faludža, koji je bio pod kontrolom Islamske države.

Iračka vojska oslobodila je tokom prošle godine veći deo oblasti pod kontrolom džihadista, medju kojima i gradove Ramadi, Hit i Hutbu u provinciji Anbar, zapadno od Bagdada.

Islamska država poslednjih meseci pojačala je napade na civile u naseljenim oblastima daleko od linije fronta, a pod njenom kontrolom i dalje je grad Mosul i veći deo teritorije na severu i zapadu Iraka, kao i u susednoj Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.