U trendu

Najmanje četvoro mrtvih u tajfunu na Filipinima

 Najmanje četiri osobe stradale su u snažnom tajfunu koji je pogodio gusto naseljene oblasti u blizini glavnog grada Filipina, Manile, saopštili su danas filipinski zvaničnici.

Tajfun „Nok-Ten“ prošao je toko, vikenda kroz pet provincija, zbog čega je evakuisano više desetina hiljada stanovnika i turista.

U naletu tajfuna stradale su najmanje četiri osobe u provincijama Keson, Olbej i Kasiguran.

Tajfun „Nok-Ten“, poznat i pod lokalnim imenom „Nina“, pogodio je i planinske i ostrvske oblasti na zapadu zemlje, a uništene su brojne kuće, iščupano drveće i prekinute telefonske i internet veze.

Udari vetra su jutros, uprkos povremenom slabljenju, dostizali brzinu od 80 kilometara na čas, a kako navode meteorolozi, tajfun će se tokom dana premeštati ka Južnom kineskom moru.

To je najsnažnija oluja koja je pogodila Filipine otkako je u tajfunu „Haijan“ 2014. godine poginulo ili nestalo više od 7.300 ljudi, ali zvaničnici navode da je veoma teško ubediti meštane da u jeku proslave Božića napuste domove i odu u skloništa pre udara tajfuna.

Neki zvaničnici rekli su da su sproveli prinudnu evakuaciju, upozoravajući stanovništvo da će se u slučaju odbijanja suočiti sa strogim kaznama, uključujući i smrtnu.

Svake godine Filipine pogodi oko 20 tajfuna i oluja, a u posednjih 65 godina, čak sedam tajfuna dogodilo se upravo na Božić, navodi državna meteorološka služba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.