U trendu

Napadač na Regana traži od suda da mu ukine ograničenja

VAŠINGTON – Čovek koji je 1981. godine pucao na tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana i ranio ga, zatražio je od federalnog suda u Vašingtonu da ukine sva ograničenja koja su mu nametnuta otkako je pre dve godine otpušten iz psihijatrijske bolnice.

Džon Hinkli (63) živi sa majkom u Vilijamsburgu, u Virdžiniji, nakon što je otpušten iz vašingtonske bolnice u septembru 2016, pod dugačkim nizom uslova – uključujući obavezan rad ili volontiranje najmanje tri dana u nedelji, ograničenje putovanje, policijsko praćenje njegovog kretanja i odlazak kod psihijatra, prenosi Rojters.

Hinkli je imao 25 godina kada je pucao u Regana ispred vašingtonskog hotela, u pokušaju da impresionira glumicu Džodi Foster, koja je tumačila lik tinejdžerke-prostitutke u filmu „Taksista“ iz 1976.

U tom filmu, glavnu ulogu tumači Robert De Niro, čiji lik kuje zaveru s namerom da ubije predsedničkog kandidata.

Regan se, nakon što je ranjen u plućno krilo, brzo oporavio, dok je njegov portparol Džejms Brejdi ostao s trajnim invaliditetom i na kraju je podlegao povredama 2014. godine.

Na suđenju 1982. godine, utvrđeno je da Hinkli nije kriv, iz razloga vezanih za duševnu bolest, i dijagnostikovane su mu depresija i psihoza, za koje su njegovi lekari 2016. ustanovili da su u slabljenju.

Federalni sudija je polovinom 2016. zaključio da Hinkli više nije opasan ni po sebe ni po druge.

Hinkli je 30. aprila ove godine zatražio od suda da ga bezuslovno oslobodi, a sud je 3. avgusta naložio lekarski pregled.

Stručnjaci za mentalno zdravlje će ga pregledati uoči saslušanja zakazanog za 10. decembar kako bi utvrdili da li je to i dalje slučaj, pokazuju podaci federalnog suda.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike