U trendu

NASA i Roskosmos planiraju zajedničke letove

MOSKVA – NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su sporazum o zajedničkim letovima do Međunarodne svemirske stanice, saopštile su danas te agencije.

Time će ruskim kosmonautima biti omogućeno da lete svemirskim brodovima američke proizvodnje u zamenu za to da američki astronauti mogu da se voze ruskim Sojuzom, navele su dve agencije, preneo je Rojters.

Sporazum je u interesu Rusije i SAD i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa IŠ (Mejdunarodne svemirske stanice), saopštio je Roskosmos, dodajući da će program takođe olakšati istraživanje svemira u miroljubive svrhe.

Prvi zajednički letovi prema novom sporazumu biće obavljeni u septembru, saopštila je NASA, a američki astronaut Frenk Rubio lansiraće se na svemirsku stanicu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji iznajmljuje Moskva i to zajedno sa dvojicom kosmonauta Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

Istovremeno, kosmonaut Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih astronauta i jednom japanskom astronautu na letu Spejseks kru dragon u orbitalnu laboratoriju, iz NASA svemirskog centra Kenedi na Floridi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар