U trendu

Nasilje na severu Pariza, desetak osoba uhapšeno

Francuska policija uhapsila je noćas desetak osoba tokom sukoba sa mladima, koji već četvrtu noć zaredom prave nerede u severnom predgrađu Pariza, nakon Å¡to su tenzije izazvane optuÅŸbama da se policijsko nasilje Å¡iri na nove oblasti, saopÅ¡tio je danas predstavnik policije Iv Lefevr.

On je drÅŸavnom radiju Fransenfo rekao da je desetak vozila zapaljeno protekle noći kada su mladi na njih bacili Molotovljeve koktele u sukobu s policijom u severnom delu francuske prestonice, gde su ozbiljniji neredi privukli svetsku paÅŸnju 2005. godine, prenosi Rojters.

„Bilo je novih nasilnih obračuna protekle noći“, istakao je Lefevr, upozorivÅ¡i da su se, naÅŸalost, predgrađa pretvorila u getoe.

Iako su mnogo manjih razmera nego oni pre 12 godina, najnoviji neredi podsećaju na tinjajuće napetosti u predgrađima gde je nezaposlenost iznad proseka i gde ÅŸivi veliki broj imigranata.

Neredi su počeli u predgrađu Olne-su-Boa pre nekoliko dana nakon Å¡to su četvorila policajaca suspendovana dok traje istraga koja je protiv njih pokrenuta na osnovu optuÅŸbi da su koristili prekomernu silu tokom hapÅ¡enja 22-godiÅ¡njeg muÅ¡karca u tom predgrađu, uključujući silovanje pendrekom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.