U trendu

Nastavljane žalbe advokata na proces obelodanjivanja dokaza

HAG – Na četvrtoj statusnoj konferenciji u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i kosovskog predsednika Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske po tužbi za ratne zločine na KiM, advokati odbrane su nastavili da se žale na način na koji tužilaštvo odbrani obelodanjuje dokaze.

Oni su i na prethodnim statusnim konfrencijama, kao i u pisanim podnescima sudu uputili žalbe na postupanje tužilaštva kada je u pitanju obelodanjivanje dokaznog materijala, tvrdeći da je konfuzno i da odbrani onemogućava efikasno sprovođenje svojih istraga i pripremu za proces.

Tačijev branilac Dejvid Huper rekao je na konferenciji da je sve nekolegijalniji odnos između tužilaštva i odbrane i ocenio da trenutni sistem obelodanjivanja nije dobar, da je rasparčan, bez kontinuiteta, što odbrani otežava posao.

Prema njegovim rečima, dokazni materijal tužilaštvo obelodanjuje onako kako njemu odgovara, a ne kako bi to odgovaralo i odbrani.

On se založio da se usopstavi sistem stalnog obelodanjivanja, što bi po njegovim rečima ubrzalo proces i ne bi bilo nužno stalno odlaganje rokova.

Branioci Tačija i Jakupa Krasnićija su pored ostalog ranije tražili da se obelodali sav materijal koji se tiče razgovora sa svedocima gde se pominju optuženi, kao i svedoke u roku od 15 dana koji pominju imena tih optuženih.
Predstavnik tužilaštva je istakao da materijal uz svakog svedoka predaje najbrže moguće.

Ukazao je da je već obelodanjena polovina materijala koji ce biti korišćen u postupku, kao i da je u toku obrada potencijalno oslobađajudeg materijala.

U narednom periodu biće nastavljeno obelodanjivnj, a možeda će biti zatražene nove zaštitine mere, o kojima odlučuje sud, rekao je predstavnik tužilaštva.

Konferenciji, koja se održava pred sudijom za prethodni postupak prisustvuje glavni tužilac Specijalizovanih tužilaštva Kosova Džek Smit sa saradniicma, branioci optuženih su uključeni u konferenciju putem video linka, kao i optuženi, koji je prate iz pritvorske jedinice u Hagu.

Na konferencijama će se govoriti o toku iznošenja dokaza, statusu istraga tužilaštvai odbrane i eventualnom datumu za početak suđenja, najavio je sudija.

U ovom procesu optuženi su pored Tačija i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi i od novembra 2020. godine se nalaze u pritvoru u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili njima podređeni pripadnici OVK, po njihovim nalozima, i to protiv stotina civila, Srba, Albanaca, Roma, katolika…i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvrčena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.