U trendu

Nastavljena sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se glasati o rezoluciji o Ukrajini

Vanredna sednica Generalne skupštine UN na kojoj bi treablo da se glasa o rezoluciji kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu nastavljena je u sedištu UN, malo posle 16 časova po srednejevropskom veremenu.

Sednica je počela u ponedeljak, a po završetku rasprave za koju se prijavilo ukupno 100 govornika, danas bi trebalo da bude održano glasanje.

Za usvajanje rezolucije je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 129 glasova u 193-članoj Generalnoj skupštini UN.

Vanredna sednica Generalne skupštine UN o ruskoj invaziji na Ukrajinu sazvana je po hitnoj proceduri, pošto je Savet bezbednosti UN u nedelju usvojio rezoluciju kojom je to zatraženo.

Prethodno je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN uložilla veto i sprečila usvajanje rezolucije kojom se osuđuje njena agresija na Ukrajinu i traži hitno povlačenje snaga.

Nacrt te rezolucije SB UN su zajednički podnele 82 zemlje, među kojima su sve zemlje EU, SAD, Velika Birtanija i sve zemlje regiona izuzev Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, povodom glasanja o rezoluciji u Generalnj skupštini UN, da se Srbija pridružuje Zapadu kada je tema rušenje i kršenje teritorijalnog integriteta Ukrjaine, dok se neće pridruživati kada su u pitanju sankcije Rusiji.

Vanredno zasedanje Generalne skupštine UN sazvano je po proceduri „Ujedinjavanje za mir“ koja omogućava hitno sazivanje sednice u situacijama kada je Savet bezbednosti UN blokiran po nekom pitanju, kao u ovom slučaju, zbog veta Rusije.

Ta procedura postoji od 1950. i ovo je 11. put da se primenjuje, a poslednji put iskorišćena je 1982, u vezi sa Izraelom.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće ali se smatra da imaju političku težinu jer odražavaju stav šireg članstva svetske organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar