U trendu

NATO komandant za Evropu: Razgovarali smo tokom Hladnog rata

MOSKVA – Dok mnogi analitičari smatraju da pogoršanje odnosa između Rusije i SAD ima obeležja „novog Hladnog rata“, vrhovni komandant NATO za Evropu Kurtis Skaparoti zalaže se za veću saradnju između dva nuklearna rivala.

Skaparoti poziva američke zvaničnike da traže da više komuniciraju sa ruskim kolegama.

„To bi osiguralo da razumemo jedni druge i zašto radimo to što radimo“, rekao je Skaparoti, general američke vojske sa četiri zvezdice.

On je za AP dodao da ne moraju mnogo da razgovaraju, ali je naglasio da je komunikacija veoma važan deo taktike odvraćanja od napada.

„Tokom Hladnog rata, razumeli smo međusobne signale. Razgovarali smo. Zabrinut sam da ih više ne poznajemo danas tako dobro“, rekao je Skaparoti, koji je komandovao američkim snagama u Bosni i Hercegovini, Avganistanu i Iraku.

RT podseća da je Rusija ranije ove nedelje ukazala na pogoršanje odnosa sa NATO-om, koji je prekinuo veze sa Moskvim kao odgovor na njenu odluku da pripoji Krim 2014. godine.

„NATO je napustio pozitivnu agendu u svojim odnosima s Rusijom. Ona ne postoji“, rekao je u ponedeljak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško za ruske medije.

On je upozorio NATO da ne ulazi u vojni sukob sa Rusijom dodajući da se „svi razumni ljudi nadaju da se to neće dogoditi“.

Pored Ukrajine, Moskva i Vašington imaju niz sporova, koji štete odnosima dve zemlje, kao što su optužbe za navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, polemike oko Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), američke sankcije…

Rusija se već dugo žali da NATO želi da potkopa njenu bezbednost i „okruži“ je nizom „neprijateljskih američkih saveznika i klijenata“.

Od kraja Hladnog rata 1990. godine, 13 ruskih suseda pridružilo se NATO, čime je, ocenjuje RT, obezbeđena pozadina za dodatna neprijateljstva.

Penzionisani admiral Džjems Stavridis kaže da je dijalog ključan da bi se promenio tok odnosa.

„U opasnosti smo da se spotaknemo i vratimo u eru Hladnog rata, što nikome ne ide na korist. Bez postojanog angažovanja na političkom nivou između odbrambenih ustanova, rizik od pravog novog Hladnog rata stalno se povećava“, rekao je Stavridis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.