U trendu

Naucnici zabrinuti zbog topljenja glecera velicine Britanije

LONDON – Naučnici su upozorili na opasnost koja preti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika, pošto bi se jedan glečer, veličine teritorije Britanije, mogao ubrzano raspasti i istopiti, što može podići nivo mora širom sveta za više od pola metra.

Naučnici koji su se ove nedelje sastali u NJu Orleansu alarmirali su javnost, nakon što su se pojavile velike pukotine na vrhu i ispod glečera „Thwaites“, jednog od najvećih na svetu, zbog čega se strahuje da bi se mogao raspasti i istopiti u roku od pet godina ili čak i manje, piše britanski list „Gardijan“.

Taj glečer je oko 100 puta veći od grebena Larsen B, i sadrži dovoljno vode da podigne nivo mora širom sveta za više od pola metra.

Doprinosi sa oko četiri odsto godišnjem globalnom porastu nivoa mora i naziva se najvažnijim glečerom na svetu, čak i glečerom “sudnjeg dana”.

Takođe, najnoviji satelitski snimci pokazuju da se sada topi mnogo brže nego 1990-ih.

Pre dvadeset godina, oblast leda za koju se smatralo da je teška skoro 500 milijardi tona dramatično se odvojila od antarktičkog kontinenta i razbila se u hiljade ledenih bregova koji su ušli u Vedelovo more.

Poznato je da se ledeni greben Larsen B od 3.250 kvadratnih kilometara ubrzano topi, ali niko nije predvideo da će biti potrebno samo mesec dana da se 200 metara debelog leda potpuno raspadne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.