U trendu

Navaljni na sudu obrazlaže tužbe koje je podneo protiv zatvorske uprave

Ruski sud je danas razmatrao tri tužbe protiv zatvorske uprave pritvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog koji se uključio putem video konferencije.

Navaljni, koji je uhapšen u januaru po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj, osudjen je na dve i po godine zatvora zbog slučaja prevare iz 2014. godine.

On služi kaznu u regionu Vladimir, na oko 100 kilometara od Moskve, a u aprilu je 24 dana štrajkovao gladju zbog uslova u toj kaznenoj ustanovi, poznatoj kao jednoj od najrigoroznijih u Rusiji.

Navaljnove tužbe koje su danas razmatrane, odnose se na odbijanje zatvorske uprave da mu da knjige koje su mu poslate, posebno Kuran za koji kaže da želi da proučava, i na cenzuru novina koje dobija.

„Ovo je bizarna situacija. Voleo bih da mi daju knjige koje su mi poslate“, rekao je Navaljni koji se pojavio nasmejan, ali upalog lica.

Kako javlja novinar Frans presa, Navaljni, protiv koga je poslednjih godina vodjeno nekoliko istraga, ovog puta nije zauzeo borbeni stav, već je govorio mirno.

On je rekao da je Kuran mogao da dobije tek nakon što je u aprilu prebačen u zatvorsku bolnicu zbog štrajka gladju gde se i dalje nalazi.

Navaljni je ukazao i da su isecani članci iz novina koje je dobijao u zatvoru.

Ruske vlasti su nakon hapšenja Navaljnog počele da razbijaju njegov pokret, a nekoliko saradnika je pobeglo u inostranstvo.

Pravosudje trenutno razmatra zahtev tužilaštva da Navaljnove organizacije klasifikuje kao „ekstremističke“, dok se parlament priprema da pripadnicima tako okvalifikovanih organizacija zabrani učešće na parlamentarnim izborima u septembru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.