U trendu

Navaljni opet u samici, a njegova pomoćnica sumnja da ga opet truju

Ruskom opozicionom lideru Alekseju Navljnom se u zatvoru zdravlje pogoršava, verovatno usled novog trovanja, i on je vraćen u samicu nakon nekolikog dana boravka u regularnoj ćeliji, rekla je danas Ana Veduta, portparolka njegove antikorupcijske fondacije u Vašingtonu. 

Veduta je izjavila za Asošijeted pres da se Navaljni (46) razboleo prošlog petka kada je pušten iz samice i stavljen u regularnu ćeliju, i da je izgubio 8,1 kilograma za poslednjih 15 dana.

U ponedeljak, Navaljni je napisao na Tviteru da ga vraćaju u samicu na još 15 kaznenih dana. 

U subotu ujutro, pozvana su ambulatna kola jer je Navaljni imao akutne stomačne bolove, ali nije dobio nikakvu dijagnozu, rekao je preko Tvitera jedan od njegovih advokata Vadim Kobzev, nakon što ga je posetio u zatvoru.

„Verujemo da mu se polako daju male doze otrova“ kroz pilule koje mu se daju bez identifikacije, rekla je Veduta.

Navaljni je 2021. godine otrovan nervnim gasom, što ga je zamalo odvelo u smrt. On je za to okrivio vlasti u Kremlju.

Pošto se pet meseci oporavljao u Nemačkoj, 2021. godine se vratio u Moskvu, gde je uhapšen. Potom je osuđen na dve i po godine zatvora, a prošle godine je na osnovu novih optužnica dobio još devet godina.

Ruske vlasti na njega vrše neprestani pritisak, pa ga s vremena na vreme stavljaju u izolaciju, u malenu kaznenu sobu. Dozvoljeno mu je da piše pisma i povremeno su mu dopuštene posete advokata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.