U trendu

Navaljni priveden na aerodormu Šeremetjevo u Moskvi

MOSKVA – Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni priveden je večeras na moskovskom aerodromu Šeremetjevo na pasoškoj kontroli po povratku u Rusiju iz Nemačke, gde se lečio od navodnog trovanja, saopštili su Federalna služba za izvršenje kazni i njegov advokat, a potvrđuju i svedoci.

Prema navodima svedoka Rojtersa, Navaljni je zadržan u pritvoru kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole pre formalnog ulaska u Rusiju.

Njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju.

Navaljni je uhapšen zbog višestrukog kršenja uslovne kazne i biće u pritvoru dok sud ne donese odluku o njegovom slučaju, preneo je AP.

Navaljnom je ranije poručeno iz Moskve da će, ako se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biti uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu.

On se pre privođenja nakon sletanja aviona na aerodromu obratio novinarima rekavši da je ovo najbolji dan u poslednjih pet meseci, preneo je CNN.

„Svi me pitaju da li se bojim. Ne bojim se. Osećam se potpuno dobro koračajući prema graničnoj kontroli. Znam da ću otići kući jer sam u pravu i svi krivični predmeti protiv mene su izmišljeni“, istakao je Navaljni.

Ruski opozicionar ima dve uslovne kazne po pet godina u slučajevima „Kirovlesa“ i „Iv Roše“, preneo je Sputnjik.

Prvi slučaj je povezan s proneverom više od 16 miliona rubalja, a drugi za proneveru više od 30 miliona rubalja.

Navaljni se vratio danas iz Nemačke u Rusiju i sleteo na moskovski aerodrom Šeremetjevo nakon što je njegov avion preusmeren sa aerodroma Vnukovo, gde su ga čekale pristalice i novinari, javljaju agencije.

Nekoliko stotina pristalica Navaljnog čekalo ga je ispred aerodroma Vnukovo, ali policija je privela nekolicinu i naredila okupljenima da se raziđu.

Pristalice Navaljnog su uzvikivale „Rusija će biti slobodna“ i „Navaljni, Navaljni“.

Navaljni je iz Berlina doleteo avionom ruskog avio-prevoznika Pobeda, u vlasništvu državne avio-kompanije Aeroflot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.