Nema razdora – jaka Evropa čini i NATO jačim

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Bratislavi da je dogovoreno da jačanje odbrane Evropske unie (EU), gde neke članice žele formiranje evropske armije, ne bude dupliranje kapaciteta nego jačanje komplementarnih sposobnosti za odbranu.

Posle sastanka sa ministrima odbrane članica EU, on je rekao i da će jaka evropska odbrana značiti i jači NATO.

“Jaka EU čini i NATO jačim. Ministri su danas jasno rekli da nam je potrebna Evropa koja će obezbediti komplementarne kapacitete sa NATO. Važno je da izbegnemo dupliranja. Pozdravljam jaču evropsku odbranu jer će ona doprineti našoj zajedničkoj bezbednosti”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO istakao je da i sada, kao što je činio i pre referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, apeluje da se ojača evropska odbrana, poveća i intenzivira vojna saradnja zemalja članica EU, kao i u vojnoj industriji, a da Evropa poveća nacionalna izdvajanja za odbranu.

“Važno je da EU doprinosi više, da obezbedi veću vojnu snagu i preuzme veću odgovornost za bezbednost u Evropi. Jača Evropa nije neka alternativa jačem NATO. Evropi su potrebne i SAD. Posle Bregzita 85 odsto NATO će biti van EU, u baltičkim zemljama tri od četiri nove jedinice predvodiće zemlje koje nisu u EU – SAD, Kanada i Velika Britanija. Jaka transatlantska veza nam je i dalje potrebna”, kazao je Stoltenberg.

Da razgovori koje vode ministri odbrane i odluke koje će pripremiti do novembra za decembarski samit EU neće težiti ka formiranju evropske vojske istakla je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini.

Evropsku vojsku bi podržale Italija, Francuska, Nemačka ili Češka, a tome se oštro protivi Velika Britanija.

Generalni sekretar NATO rekao je u Bratislavi i da NATO i EU dogovaraju konkretne detalje kako da uzajamno podrže operacije u borbi protiv krijumčara izbeglica i zaustavljanja nelegalne migracije u Sredozemnom i Egejskom moru.

“Prisustvo NATO u Egejskom moru je važno i poboljšalo je situaciju, pomaže da se prekida nelegalni tok izbeglica i krijumčara. Dajemo i platformu za saradnju Grčke i Turske. Sada sa novim operacijama na moru vodimo dijalog sa EU kako da damo logističku podršku i obaveštajne infromacije. Bićemo spremni da podrzimo i operaciju EU”, rekao je Stoltenberg.

(Beta)

Ostavite komentar