U trendu

Nemačka mobilisala stotine policajaca za kontrolu granica

Nemačka je mobilisala više stotina policajaca da kontrolišu granice zemlje posle odluke o privremenom prekidu slobodnog kretanja unutar evropske Šengenske zone zbog masovnog priliva izbeglica, saopštila je danas policija.

„Mobilišemo više stotina policajaca“, rekao je večeras za agenciju Frans pres portparol nemačke savezne policije. Kontrole će uglavnom biti uvedene na granici sa Austrijom preko koje stižu desetine hiljada izbeglica.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezjer izjavio je ranije danas da Nemačka privremeno ponovo uvodi kontrolu svojih granica kako bi sprečila priliv izbeglica u tu zemlju. Nemačke vlasti saopštile su da je Minhen gotovo potrošio svoje kapacitete za primanje izbeglica, pošto je oko 13.000 njih juče stiglo u taj grad.

Prema podacima federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, u Minhen je juče stiglo 13.015 izbeglica, približno koliko i 6. septembra, kada je Nemačka saopštila da će primiti sve koje beže od ratova.

Prema navodima lokalnih vlasti, u Minhen je za dve nedelje stiglo 63.000 izbeglica.

Nemačka policija je navela danas da se priprema da meru kontrole granica zadrži „jedan duži period“, mada je ministar de Mezjer rekao da se radi o privremenoj meri.

Policija je upozorila da osobe koje prelaze nemačku granicu sada treba da imaju identifikaciona dokumenta ili pasoše.

Zbog odluke Nemačke da obnovi kontrole na granicama i uspori tako već nepodnošljiv priliv izbeglica iz Austrije pooštrava obezbeđenje i kontrole uz granice i Češka.

Nemački mediji naveli su danas da nakon privremenog obnavljanja granica sa Austrijom Nemačka namerava da pošalje pojačanja za kontrolu u pograničju sa Češkom i Poljskom kako izbeglice tranzitom preko te dve zemlje ne bi izbegle kontrole na nemačko-austrijskoj granici.

Austrijska železnica saopštila je danas da je obustavljen železnički saobraćaj između Austrije i Nemačke zbog priliva izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.