Nemački lekari detaljno o lečenju Navaljnog, pohvalili Ruse

BERLIN – Nemački lekari, koji su lečili ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog nakon što je navodno otrovan nervnim agensom novičokom, opisali su detaljno taj slučaj u jednom od najpoznatijih medicinskih časopisa na svetu.

Lekari su u časopisu „The Lancet“ naveli da je ishod za Navaljnog bio „veoma povoljan“, a zaslugu za to pripisali su brzo pruženoj medicinskoj pomoći koju je dobio u Rusiji.

Bolnica „Ćarite“ u Berlinu saopštila je danas da je Navaljni dao dozvolu da članak bude objavljen, prenosi AP.

Navaljnom je iznenada pozlilo tokom leta u Rusiji 20. avgusta, a posle ukazane zdravstvene pomoći u Omsku, prebačen je u Berlin 22. avgusta.

Evropska unija uvela je sankcije šestorici ruskih zvaničnika i državnom institutu za istraživanje nakon što su testovi Organizacije za zabranu hemijskog oružja pokazali da je Navaljni bio izložen nervnom agensu novičoku. Kremlj je negirao umešanost u trovanje i uzvratio sankcijama zvaničnicima EU.

U članku lekari iz berlinske bolnice opisuju tačan tok bolesti Navaljnog i proces lečenja različitim lekovima kako bi odgovorili na simptome koje je pokazao i osnovno zdravstveno stanje.

Kako navode, kako se njegovo zdravstveno stanje poboljšavalo, Navaljni je izveden iz medicinski indukovane kome, a lekari su utvrdili da su poteškoće u govoru i razumevanju govora, koje je u početku pokazivao nakon buđenja, nestale nakon tri nedelje.

Oni su naveli da su tokom poslednje posete, 55. dana, primetili da su Navaljnijevi neurološki, neuropsihološki i neurofiziološki nalazi pokazuju skoro potpun oporavak i da nema dokaza o polineuropatiji, koja podrazumeva oštećenje velikog broja ili svih perifernih nerava usled različitih naslednih ili stečenih uzoraka.

Ovo je prva klinička studija slučaja, koja detaljno opisuje trovanje novičokom, mada su simptomi i lečenje slični onima kod izlaganja organofosfornim pesticidima, od kojih na godišnjem nivou umre više od 10.000 ljudi u Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.