U trendu

Nemački poslanici osudili medjunarodni pokret bojkota protiv Izraela

Nemački poslanici su danas usvojili rezoluciju kojom se osudjuje medjunarodni pokret bojkota, odustajanja od finansiranja i sankcija protiv Izraela (BDS), označivši njegove metode antisemitskim i nalik na pozive na bojkot Jevreja iz vremena nacista.

Taj dokument poziva Vladu Nemačke da ne podržava dogadjaje u organizaciji BDS-a ili drugih grupa koje aktivno ostvaruju ciljeve pokreta i ukazuje da parlament neće finansirati nikakve projekte koji pozivaju na bojkot Izraela ili podržavaju pokret, navodi AP.
Rezoluciju su predložile tri vladajuće partije uz dve glavne opozicione stranke i usvojena je velikom većinom glasova.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon napisao je na Tviteru da rezolucija predstavlja „važan korak za koji se nadamo da će ga usvojiti druga evropska zakonodavna tela“.

Pokret BDS predvodjen Palestincima postao je popularan u poslednjim godinama, a zalaže se za bojkot izraelskih univerziteta, kulturnih institucija i kompanija.

Pristalice ga uporedjuju sa nekadašnjim pokretom protiv aparthejda u Južnoj Africi i kažu da koristi nenasilna sredstva za protivljenje nepravedenoj politici prema Palestincima.

Izrael navodi da pokret prikriva motive da se delegitimiše ili uništi jevrejska država.

„Pozivi kampanje na bojkot izraelskih umetnika, kao i na (stavljanje) etiketa na izraelsku robu u cilju da se ljudi odgovore od kupovine takodje podsećaju na najužasnuju fazu nemačke istorije“, navodi se u usvojenom dokumentu.

Nalepnice pokreta „“Ne kupuj!“ na izraelskim proizvodima neminovno podsećaju na nacističke parole „Ne kupuj od Jevreja!“ i slične poruke na fasadama i prozorima radnji, dodaje se u rezoluciji.

Ove nedelje nemačko Ministarstvo untrašnjih poslova je objavilo da su antisemitski zločini i zločini mrženje porasli za 20 procenata u 2018. godini, na 1.800 incidenata, podseća britanski „Gardijan“.

Medjunarodni pokret BDS je pozvao umetnike i ljubitelje muzike da se klone takmičenja za Pesmu Evrovizije ove nedelje, tvrdeći da je činjenica što Izrael domaćin zataškavanje politike te zemlje prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Šezdeset izraelskih intelektualaca je medjutim u otvorenom pismu kritikovalo rezoluciju nemačkog parlamenta, ocenivši da je deo zabrinjavajućeg trenda „označavanja pristaliaca palestinskih ljudskih prava antisemitima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.