U trendu

Nemački stručnjak: Mnoge avio kompanije čeka sudbina Er Berlina

Direktor nemacke Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Nikolaus Herman smatra da je tržište komercijalnog vazdušnog saobraćaja vrlo nestabilno, da će tako i ostati, i da bi i druge velike avio-kompanije mogla da zadesi sudbina Er Berlina.

„Vidimo to u Nemačkoj, gde je drugi najveći prevoznik, Er Berlin, propao. Nije nikakvo ludo proročanstvo ako kažem da će i drugi veliki prevoznici uskoro ostati bez posla, tako da će tržište ostati nestabilno jako dugo vremena“, rekao je Herman u intervjuu za zagrebački Poslovni dnevnik .

Komentarišući bezbednost avio-saobraćaja zbog sve većeg broja nestandardnh letelica u vazduhu, on je istakao da su u tom smislu dronovi pravi izazov, ukazujući da je tržište manjih dronova do pet kilograma, koji se koriste za snimanje i fotografisanje, u porastu.

„Moramo voditi računa o tipovima dronova, od onih veličine poštanske marke kakve koriste vojske, do onih veličine manjeg aviona. Saobraćaj dronova se događa u vrlo niskom vazdušnom prostoru, i u tom smislu nije velika pretnja za putničke avione. Ali, ostaje pitanje sigurnosti ljudi na tlu, ili sudara dronova, itd…“, ocenjuje Herman.

Na pitanje da li se preseljenje centara avio-kompanija iz Evrope na Bliski istok odrazilo na nemačke aerodrome, primećuje da utisak o seobi nije baš tačan.

„Naravno da je tržište na Bliskom istoku i u Kini u porastu u odnosu na Evropu, ali evropski centri nisu u padu, već naprotiv u blagom porastu“, tvrdi on.

Povodom sve većeg broja niskotarifnih avio-kompanija koje povezuju gotovo sve evropske metropole, Herman je ukazao na činjenicu da sve više klasničnih avio-operatera, kao što je na primer Lufthanza, osniva podružnice koje rade u lou-kost segmentu.

„…Doći će do nove ravnoteže između klasičnih i niskotarifnih avio-prevoznika, s većim udelom lou-kost kompanija u budućnosti“, mišljenja je Herman, koji ipak smatra da nije realno očekivati da bi u skorije vreme moglo doći i do interkontinentalnih lou-kost letova.

„Bilo je pokušaja pokretanja lou-kost letova na duže rute, ali nisu bili naročito uspešni. Sumnjam da će ikada imati isti uspeh kakav su imali lou-kost letovi na kratke rute“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.