Nemiri u prihvatnom centru za migrante kod Segedina

U prihvatnom centru za migrante u Reskeu, pograničnom naselju kod Segedina, u blizini srpsko-mađarske granice, juče je došlo do manjih nemira, dok je sada mirno, saopštila je Mađarska policija.

U saopštenju je navedeno da je grupa od oko 40 migranata, iz nepoznatih razloga, juče oko 17 časova počela da viče, nakon čega su reagovale pojačane policijske snage.

Kako se navodi, u ovom incidentu nije bilo ni sukoba ni povređenih, a trenutna situacija u prihvatnom centru i samom naselju je mirna.

Policija je takođe demantovala navode mađarskih medija da su intervenisale specijalne jedinice i helikopteri.

Mediji u Mađarskoj pišu da su migranti uzvikivali parole zahtevajući slobodu, evropsku vizu i protivili su se uzimanju otisaka prstiju i fotografisanju, što je u skladu sa Dablinskim sporazumom.

U pograničnoj Županiji Čongrad, u kojoj se nalazi ovo naselje, tokom jučerašnjeg dana granična policija je uz pomoć građanskih patrola uhvatila 814 ilegalnih migranata, među kojima i 85-oro dece.

Najveća grupa je uhvaćena juče u ranim jutarnjim satima u pograničnom selu Ašothalom, a u njoj je bio 71 državljanin Avganistana i devetoro Sirijaca koji su ilegalno prešli “zelenu” granicu.

Na teritoriji cele Mađarske juče je uhvaćeno ukupno 1.090 migranata, nešto manje nego dan ranije kada je zabeležen najveći broj od 1.314 migranata u poslednjih mesec dana.

Granicu na Tisi kod Segedina od juče kontroliše i konjica, čime se želi uliti sigurnost kod lokalnog stanovništva.

(Tanjug)

Ostavite komentar