U trendu

Netanijahu u poseti Čadu, obnavlja odnose posle 50 godina

NDŽAMENA – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je danas Čad radi zvaničnog obnavljanja odnosa između Izraela i te centralnoafričke zemlje posle skoro 50 godina.

„Izrael ulazi u islamski svet. To je rezultat značajnih napora proteklih godina. Mi pišemo istoriju i pretvaramo Izrael u rastuću globalnu silu. Nastavljamo ka vrhu, do novih visina“, rekao je Netanijahu, inače prvi izraelski premijer koji je posetio Čad, prenosi AP.

Netanijahuova poseta ovoj zemlji je značajan momenat u njegovoj novoj politici traženja novih saveznika među zemljama u razvoju koje su, tokom istorije, uvek bile na strani Palestinaca u UN i drugim međunarodnim forumima, ocenjuje američka agencija.

Do posete Netanijahua Čadu dolazi nakon što je predsednik te zemlje Idris Debi posetio Jerusalim u novembru, a dva lidera su danas razgovarala o saradnji u oblasti poljoprivrede, antiterorizma, zaštiti granica i tehnologiji.

Netanijahu je pozdravio, kako je rekao, „istorijski i važan pomak“ u odnosima s tom zemljom sa muslimanskom većinom, koja se graniči sa Libijom i Sudanom.

Čad je raskinuo odnose sa Izraelom 1972, pod pritiskom iz arapskog sveta, a jedna je od najnerazvijenijih zemalja u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar