U trendu

Netanjahu neprijateljima: Ne iskuĆĄavajte Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da se svakodnevno rukovodi lekcijama Holokausta i istovremeno zapretio neprijateljima Izraela da ga ne iskuơavaju.

Izrael je juče obeleĆŸio Dan sećanja na ĆŸrtve Holokausta, komemoracijama za ĆĄest miliona Jevreja koliko ih je sistematski ubijeno od strane nacističke Nemačke i njenih kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata.

Govoreći na glavnoj ceremoniji u memorijalnom centru Jad VaĆĄem, Netanjahu je optuĆŸio Iran, arhineprijatelja Izraela, i takozvanu Islamska drĆŸavu da pokuĆĄavaju da uniĆĄte Izrael.

Kako je dodao, jedna od lekcija holokausta je da se „sami branimo od svih pretnji i svakog neprijatelja“.

„Tom lekcijom se vodim svakog jutra i svake večeri“, poručio je on, prenosi AP.

On je podsetio da je Izrale snaĆŸna nacija sa jednom od „najjačih odbrambenih snaga u svetu“ i upozorio „one koji pokuĆĄavaju da ga uniĆĄte da će sami biti uniĆĄteni“.

JučeraĆĄnji dan je, inače, jedan od najtuĆŸnijih dana u izraelskom kalendaru, navodi AP.

Kafići i druga mesta za zabavu bili su zatvoreni dok televizije i radio stanice emituju dokumentarne programe o Holokaustu od večeras pa sve dok se komemoracije ne zavrơe večeras.

Danas će većina Izraela stati i odrĆŸati dva minuta ćutanja u znak sećanja na ĆŸrtve Holokausta.

Sirene će peĆĄake opomenuti da zastanu na ulici, a vozače da zaustave vozila, izađu iz njih i pognutih glava odaju poĆĄtu ĆŸrtvama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.