U trendu

Netanjahu: Rekao sam Putinu da iranske snage moraju otići iz Sirije

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je objasnio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu važnost uklanjanja iranskih i snaga libanskog Hezbolaha iz Sirije kako bi se sprečio budući rat, prenose izraelski mediji.

Netanjahu se danas sastao s Putinom u Sočiju na Crnom moru da izrazi zabrinutost zbog napora Irana da se učvrsti u Siriji, navodi agencija Asošiejted pres.

Nakon tog sastanka predsednik Vlade Izraela je rekao da uklanjanje tih snaga, kao i drugih šiitskih milicija iz susedne Sirije mora biti deo svakog sporazuma za dan posle gradjanskog rata koji tamo besni.

Netanjahu je takodje rekao da je ono što Iran pokušava da uradi „libanizacija“ Sirije i pokušaj preuzimanja kontrole uz pomoć šiitskih milicija.

Sastanak dvojice lidera trajao je oko tri sata i fokusirao se najvećim delom na situaciju u Siriji.

Sastanak je inicirao Netanjahu, kako je rekao, dodavši da je takodje prošle nedelje poslao bezbednosnu delegaciju u Belu kuću zbog činjenice da se realnost u Siriji brzo menja u poslednjim nedeljama nakon kolapsa Islamske države.

„Nije preterano misliti da će u odredjenom periodu Islamska država izgubiti teritorijalna uporišta u Siriji. Biće mnogo boljih izgleda za skraćenje trenutnog gradjanskog rata i sprečavanje budućeg rata ako Iran nije u Siriji”, ocenio je Netanjahu.

On je dodao da je jasno rekao Putinu da „iransko pozicioniranje u Siriji neće pomoći stabilnosti u regionu“ i da Izrael želi da spreči budući rat i zato je neophodno da upozori na vreme.

U telefonskom razgovoru s izraelskim novinarima po završetku sastanka, Netanjahu je dodao da je predstavio ruskom predsedniku informaciju koju Izrael ima o uspostavljanju iranskih pozicija u Siriji, kao i procene da je režim u Teheranu zainteresovan da poveže teritorije od Irana do Mediterana i da transferiše vojne snage, uključujući brodove, borbene avione i hiljade vojnika u stalne baze u Siriji.

„Rekao sam Putinu da je to usmereno protiv nas i zato nećemo ostati apatični. Rekao sam to najjasnije i najdirektnije. Izrazio sam ozbiljnost stvari njemu, kako je mi vidimo“, rekao je izraelski premijer, najavivši da će Izrael delovati u skladu sa svojim crvenim linijama i da kada je to ta zemlja činila u prošlosti nije tražila dozvolu već je samo obaveštavala o svojoj politici.

On je dodao da medjunarodna zajednica zna da kada Izrael kaže nešto, to i uradi.

Rusija i Iran podržavaju sirijskog predsednika Bašara Asada u gradjanskom ratu i pomogli su mu da ponovo osvoji ključna područja, podseća američka agencija i dodaje da Moskva takodje održava prijateljske veze s Izraelom i da je uspostavila kontakte kako bi izbegla sukobe s izraelskom vojskom u Siriji.

Putin je danas pohvalio efikasan mehanizam te saradnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.