U trendu

Neverovatan skandal: Izdavali lažne diplome evropskim političarima?

Univerzitet „Kralj Huan Carlos“ u Španiji, koji je pre nekoliko godina bio pod istragom zbog sumnje na lažiranje diploma visokim evropskim političarima, sada se susreo s novom, još ozbiljnijom, optužbom. Nadležni sud u Madridu, pokrenuo je istragu protiv tog javnog univerziteta zbog opravdane sumnje na falsifikovanje više od 500 diploma pravnog fakulteta.

Spekuliše se da su diplome prava bile dodeljene italijanskim državljanima uprkos činjenici da većina uopšte nije govorila španski jezik. Prema dostupnim informacijama, državno tužilaštvo sumnja da se te diplome političarima delile kako bi im se omogućilo pristupanje Pravosudnoj komori u Madridu, prenose mediji.

Naime, diplomom pravnog fakulteta i članstvom u pravosudnoj komori, proneveriteljima se omogućavalo praksa prava u svim državama Evropske unije. Prema informacijama koje državno tužilaštvo trenutno raspolaže, oni su povremeno dolazili u Madrid samo kako bi završili papirologiju te kako bi gledali utakmice Real Madrida.

Skandal je potresao i vrh španske politike zato što je ministarka zdravstva Karmen Monton (Carmen) ovog meseca bila prisiljena da da ostavku zbog sumnje da je učestvovala u falsifikovanju diploma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar