Niki Laudi spašen život transplatacijom pluća

BEČ – Legendi Formule 1 iz Austrije Niki Laudi spašen je život transplatacijom pluća.

Lauda je, nakon odmora na Ibici, primljen u bolnicu zbog virusnog oboljenja.

On je mislio da je dobio letnji grip, ali je zbog imunog sistema primljen u bolnicu.

Prvo se govorilo da dobro reaguje na terapiju, a iz bolničke sobe Lauda je upravljao svojom aviokopanijom „Laudamošen“.

Ubrzo lekari su ustanovili da moraju prvo da mu izvrše zahvat na srcu, ugradivši stent, a zatim je došlo do dramatičnog razvoja stanja nekadašnjeg sportiste.

Lekari su ustanovili upalu pluća, a pošto su njegova pluća bila teško oštećena u udesu koji je imao tokom 70-tih godina vozeći Formulu 1, kada je skoro izgoreo u svom vozilu, Lauda je bio u životnoj opasnosti.

Doktori bečke bolnice uspeli su da iz inostranstva dobiju pluća, koja su dovežena specijalnim letom u Beč, a potom je izvršena transplantacija, koja je obavljena, kako navode mediji, gotovo u poslednjem trenutku.

Nakon zahvata saopšteno je da je transplantacija uspešna, pa se čekaju naredni dani da se vidi kako će telo Laude prihvatiti novi organ.

Inače Lauda je započeo karijeru u Formuli 1 1971.godine, a 1974. I 1975.bio je šampion vozeći za tim Ferarija, i 1984.za volanom Meklarena.

Nakon teškog udesa u trci na Nirnburgringu 1976.Lauda, koji je jedva preživeo, pošto mu se zapalilo vozilo, uspeo je da se vrati samo godinu dana kasnije Formuli 1.

Inače tokom lečenja od posledica udesa njemu su otkazali bubrezi, pa je izvršena transplatacija bubrega koju su mu 1997.donirali brat Florian, i 2005.partnerka Birgit.

On se 1979.povukao, privremeno, iz ovog sporta u koji se vratio 1982., a samo dve godine kasnije osvojio je treću titulu svetskog prvaka.

Po povlačenju iz Formule 1 Lauda, koji voli avione, osnovao je aviokompaniju „Flaj Niki“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike