U trendu

Njujork tajms: Asad Å¡alje signale Trampu

Sirijski predsednik BaÅ¡ar el Asad nagovestio je u intervjuu za „Jahu njuz“ da bi moglo da dođe do saradnje sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa, a moÅŸda se, jednog dana, desi i razmeÅ¡tanje američkih vojnika unutar zemlje, piÅ¡e danas „Njujork tajms“.

Opaske koje je izneo Asad u jučerašnjem intervjuu naizgled signaliziraju da je spremniji za saradnju sa Trampom nego što je bio sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom, ocenjuje list.

Obamina administracija je u viÅ¡e navrata optuÅŸila Asada za zločine i podrÅŸavala pobunjenike u borbi protiv njega, a povrh toga uporno ga je pozivala da stupi sa funkcije predsednika, podseća „Njujork tajms“.

Asad je u intervjuu naveo da nije u poziciji da moÅŸe da komunicira sa Amerikancima.

On se takođe nada da će se milioni izbeglica jednog dana vratiti kući i smatra da on nije kriv za rat koji u Siriji besni već šest godina.

KomentariÅ¡ući navode iz izveÅ¡taja grupe za prava „Amnesti interneÅ¡nel“ da je u sirijskim zatvorima pogubljeno do 13.000 osumnjičenih bez suđenja, Asad je rekao da su to neprovereni i politički motivisani navodi.

„Åœivimo u dobu laÅŸnih vesti, kao Å¡to znate“, navodi on.

Asad je pozdravio Trampovu inicijativu da mu je borba protiv terorizma prioritet, dodajući da je to njegova pozicija u Siriji, iako je teroristima nazivao sve oruÅŸane borce koji mu se suprotstavljaju.

Predsednik Sirije, međutim, ne slaÅŸe se sa Trampovim proÅ¡lomesečnim predlogom da se uspostave bezbedne zone za civile u Siriji, a kao objaÅ¡njenje je ponudio stav da takve zone mogu postojati samo u okruÅŸenju gde nema terorista i gde postoje stabilnost i bezbednost.

„To uopÅ¡te nije realna ideja“, smatra Asad.

Kritičari te ideje upozoravaju da bi pojava bezbednih zona uvukla SAD dublje u sirijski građanski rat.

Asad nije ÅŸeleo da komentariÅ¡e da li je opravdana odluka predsednika SAD Donalda Trampa da zabrani ulazak u zemlju za sedam drÅŸava sa većinskim muslimanskim stanovniÅ¡tvom, među kojima se naÅ¡la i Sirija. To je nazvao problemom američkog suvereniteta.

Asad navodi da je njegov prioritet da građane dovede nazad ili bar blizu njihove zemlje, ne da ih tera u emigraciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.