najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

„Njujork tajms” nije zaboravio Franca Ferdinanda, ali jeste istoriju

Njujork tajms” je poznat kao pouzdan izvor informisanja, pa i kada mu se potkrade neka greška, uredništvo objavi ispravku, makar se radilo o tekstu starom više od 100 godina. Međutim na godišnjicu Sarajevskog atentata, objavili su članak s materijalnom greškom koju do danas nisu ispravili.

Tekst u istorijskoj rubrici „Nisu zaboravljeni” posvećen je Francu Ferdinandu, zbog čijeg je ubistva započeo Prvi svetski rat. Napis počinje rečenicom da je osamnaestogodišnji student Gavrilo Princip 28. juna 1914. u Sarajevu ispalio metak koji je promenio svet.

Potom novinar objašnjava motive ovog „srpskog nacionaliste” i hvali neustrašivost prestolonaslednika austrougarskog trona, koji je bio svestan opasnosti, budući da je istog dana bio meta bombaša, ali je ipak krenuo da poseti povređene u eksploziji koja je bila namenjena njemu.

Međutim, dalje u tekstu piše da je posle atentata Austrija objavila rat Bosni, umesto Srbiji. Bosna je 1914. godine bila pod suverenitetom Austrougarske, koja ju je anektirala 1908. godine.

Moguće je da niko nije skrenuo pažnju uredništvu na grešku, a one se dešavaju i listovima koji pažljivo proveravaju svaki podatak. Ugledni američki dnevnik je prošle godine objavio da je Mojsije prešao Mrtvo more, ali se brzo ispravio, jer je, naravno, reč o Crvenom moru.

Godinu dana pre toga su oborili sopstveni rekord, ispravivši grešku staru 160 godina. Naime, jedan čitalac je pregledao arhivu lista na internetu i ukazao na grešku u imenu Solomona Nortapa, čija je autobiografija bila inspiracija britanskom filmskom reditelju Stivu Makvinu za „Dvanaest godina ropstva”, koji je 2014. nagrađen Oskarom za najbolji film.

(Jelena Kavaja, Politika)

2 komentara
  1. Slobodan

    Jadan članak gospođo Kavaja. Ceo tekst odiše neistinama i jednostranošću tako da je detalj o Bosni samo šlag na oblikovanju lažne istorije. Vama te novine mogu biti pouzdan izvor informacija ali nemojte da zbog takvog stava Politika postane nepouzdan izvor informacija.

  2. Louis Krstic

    Nemojte sitničariti! Ko još objavljuje rat zbog jednog metka i jedne osobe? Metak se čekao kao povod zbog nečeg mnogo drugačijeg i mnogo dubljeg unutar same Austrije, ili kako se već zvala u tom trenutku. Svađe, prepirke, tuče i ratovi se pokreću zbog nečeg što je konfliktno unutar nas samih pa ne umemo rešiti na odgovarajući način. Tada okrivljujemo druge, svađamo se i pokrećemo ratove. Hoće li već koliko sutra početi rat zbog toga što će se dogoditi da neka nestrpljiva osoba pokrene okidač, ili se možda to dogodi incidentom? Sigurno da neće, ali ipak hoće jer takav trenutak mnogi sa nestrpljenjem očekuju zbog svega onoga što se kuva u glavama pojedinaca i sa čime se više ne mogu nositi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike