Norveška će od 2017. dozvoliti stacioniranje trupama SAD

Norveška će dozvoliti američkim trupama da budu stacionirane na njenom tlu tokom ograničenog perioda počev od 2017. godine, saopštilo je danas norveško Ministarstvo odbrane, javlja Rojters.

To će biti prvi put da će strane trupe biti stacionirane na norveškoj teritoriji otkako je okončan Drugi svetski rat, napominje britanska agencija.

Oko 330 američkih marinaca biće stacionirano u vojnoj bazi Vernes u središnjoj Norveškoj počev od januara, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će ta eksperimentalna akcija biti preispitana tokom godine.

“SAD su naš najvažniji saveznik i imamo bliske bilateralne odnose koje želimo da razvijemo”, saopštila je ministarka odbrane Norveške Ine Eriksen Serejde.

Ona je navela da odbrana Norveške zavisi od savezničkog jačanja i da je za norvešku bezbednost ključno da njeni saveznici steknu znanje koje je potrebno da bi operisali u toj zemlji, zajedno sa norveškim snagama.

Norveška ministarka je izrazila zabrinutost znog ruske vojne aktivnosti od pripajanja Krima 2014, prenosi Rojters, podsećajući da Norveška sa Rusijom deli granicu na Arktiku.

Odluka Ministarstva odbrane Norveške izazvala je, međutim, kritike delova opozicije.

“Time se ne šalje dobar signal. Suočavamo se s hladnom političkom klimom koja iziskuje predvidivost Norveške”, rekao je Audun Lisbaken, lider male opozicione Socijalističke leve partije, dodavši da bi Norveška trebalo da jača svoju nacionalnu odbranu, a ne da stremi ka nekom obliku trajnog prisustva trupa SAD.

Norveška je osnivačka članica NATO-a i bliska politička saveznica SAD, trupe Severnoatlantske alijanse odavno dolaze u tu nordijsku zemlju radi učešća u vojnim vežbama, ali nikada nisu bile stacionirane na norveškoj teritoriji, zaključuje britanska agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar