U trendu

Norveška premijerka: Ne plaćamo otkup za vraćanje talaca

Norveška premijerka Erna Solberg potvrdila je da je ekstremistička grupa za koju se veruje da je Islamska država otela jednog Norvežanina, ali i podvukla da Norveška ne plaća otkup i da neće popustiti pod pritiskom „terorista i kriminalaca“.

Ekstremistička grupa Islamska država objavila je sinoć da drži kao taoce jednog Norvežanina i jednog kineskog konsultanta i zatražila otkup za njihovo oslobađanje.

Objavljene su slike dvojice ljudi u žutim zatvorskim odelima u najnovijem izdanju njihovog onlajn časopisa Dabik (Dabiq).

Norveški ministar spoljnih poslova Berge Brende, koji je sinoć doputovao u Beograd, hitno se vratio u Oslo, nakon što je saopšteno da Islamska država za taoca drži jednog norveškog državljanina.

Norveška premijerka potvrdila je na sinoć održanoj konferenciji za novinare da je jedan od talaca Norvežanin u četrdesetim godinama i rekla da je zarobljen krajem januara. Ona je rek da „sve ukazuje da iza toga stoji Islamska država“.

„Otmičari su postavili niz zahteva i tražili znatnu količinu novca za otkup. Mi ne možemo i nećemo da popustimo pod pritiskom terorista i kriminalaca. Norveška ne plaća otkup“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Uprkos odbijanju Norveške da plati otkup, Solberg je rekla da norveške vlasti sarađuju sa raznim stranama u nekoliko zemalja kako bi oslobodile taoce.

„Naš cilj je da vratimo našeg državljanina kući. Ali da budem vrlo jasna, ovo je jako zahtevan slučaj“, rekla je premijerka.

Kako navodi agencija AP, kineski zvaničnici nisu bili dostupni da komentarišu otmicu kineskog državljanina.

Časopis Norvežanin identifikovao je otete kao Ole Johana Grimsgard-Ofstada (48) iz Osla i Kineza Fan Džinghuia (50), slobodnog konsultanta iz Pekinga. Ne navodi se gde su oni oteti.

Islamska država kontroliše velike delove Iraka i Sirije. Ta ekstremistička organizacija do sada je ubila nekoliko talaca, a potresni snimci su preneti preko interneta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.