U trendu

Nova vojna pomoć Kanade Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je danas dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u njenom ratu s Rusijom.

Nova vojna pomoć buhvata 21.000 jurišnih pušaka, 38 mitraljeza i više od 2,4 miliona komada municije.

Trudo je to objavio na konferenciji za novinare pošto je ukrajinskog premijera Denisa Šmihala ugostio u Torontu.

„Spremamo se za kontraofanzivu. Treba nam više municije, potrebno nam je više naoružanja, potrebno nam je više vojne opreme“, rekao je Šmihal.

Šmihal je zahvalio Kanadi za milijarde dolara ekonomske i vojne pomoći od početka invazije ruskih snaga u februaru 2022. godine.

Trudo je rekao da Kanada uvodi nove sankcije ruskim i beloruskim vlastima i organizacijama.

„Ukrajina se bori za vrednosti i principe koji su u osnovi svih naših demokratija“, rekao je Trudo i istakao da će Kanada „činiti sve što je potrebno da se osigura pobeda Ukrajine“.

Kanada je takođe dala zajam od 2,4 milijarde kanadskih dolara (1,78 milijardi američkih) Vladi Ukrajine za podršku isplati penzija i popravci energetske infrastrukture. Ukupna davanja Kanade Ukrajini premašila su osam milijardi kanadskih dolara (5,94 milijarde američkih).

Trudo je postavljeno pitanje o tome zašto je danas njegov veb-sajt bio ugašen. On je rekao da nije neuobičajeno da Rusija cilja na zemlje koje podržavaju Ukrajinu i dočekuju ukrajinske delegacije.
„Tajming nije iznenađujuć“, rekao je Trudeau.

„Ali u slučaju da se neko pita, to što Rusija može da obori zvaničnu veb stranicu kanadske vlade na nekoliko sati, ni na koji način nas neće odvratiti od naše nepokolebljive podrške Ukrajini“, rekao je premijer.

Agencija AP navodi da se dogodio niz elektronskih napada proruskih „haktivista“ na Ukrajinu, njene evropske saveznike i američke veb-stranice otkako je Rusija napala svog suseda prošle godine, ali je malo napada imalo značajan uticaj.

Napadi uskraćivanja usluge sastoje se od koordinisanog preplavljivanja ciljane veb lokacije neželjenim podacima kako bi je preopteretili i time onesposobili. Ti napadi nisu hakerski, ali se mogu koristiti za odvraćanje pažnje s hakerskog upada u neku mrežu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar