U trendu

Novak: RUS neće isporucivati naftu onima koje ograniče cenu

MOSKVA – Rusija ne planira da isporučuje naftu ili naftne derivate zemljama koje će uvesti ograničenje cena, rekao je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Rusija potvrđuje svoj status pouzdanog snabdevača energijom na globalnom tržištu i tržišni status naših odnosa sa partnerima. S tim u vezi, ne planiramo da isporučujemo naftu i naftne derivate u zemlje koje će koristiti princip ograničenja cena, uz dalje preusmeravanje snabdevanja na tržišno orijentisane partnere ili uz smanjenje proizvodnje“, istakao je Novak, preneo je TAS S.

Uvođenje ograničenja cena energenata i politizacija energetskog sektora mogu dovesti samo do deficita i problema u snabdevanju energentima, kazao je on.

„Smatramo da politizacija energetskog sektora može dovesti samo do deficita resursa i problema sa snabdijevanjem energijom. Ograničavanje cena je upravo akt neviđenog mešanja u tržišne principe funkcionisanja tržišta nafte, što će neminovno dovesti do pada investicija, sniziti ponudu i izazvati deficit u snabdevanju naftom i bilo kojom drugom robom kojom se trguje na berzi, za koju se ovaj mehanizam može koristiti u budućnosti“, naglasio je Novak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.