U trendu

Nove mere EU protiv Poljske, u cilju očuvanja vladavine prava

Evropska unija je danas preduzela nove mere protiv Poljske zbog, kako smatra, nazadovanja demokratije u toj zemlji, čime se približila mogućem sudskom procesu koji bi mogao da rezultira novčanom kaznom protiv Varšave.

Vladajući poljski konzervativci iz partije Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog nastoje da preoblikuju pravosudni sistem tako da steknu direktnu vlast nad sudovima, dok oni navode da žele da stvore efikasnije pravosudje.

Evropska komisija vidi taj potez poljskih vlasti kao napad na nezavisnost sudstva i na vladavinu prava u 28 godina staroj demokratiji.

Prvi korak u pravnom procesu protiv Poljske Komisija je pokrenula u julu.

Evropska komisija je saopštila danas da je sada preduzela drugi od tri koraka u takozvanoj prekršajnoj proceduri protiv Varšave i da joj je dala rok od mesec dana da poradi na promenama u pravosudju.

Taj izvršni organ EU saopštio je da bi mogao, ako Poljska ne odgovori na preporuke, da preda slučaj Evrospkom sudu pravde, koji bi Varšavi mogao da odredi kazne.

Poljski zvaničnici za sada nisu komentarisali nov potez Komisije, ali je poljska Vlada premijerke Beate Šidlo više puta ponovila da EU nema pravo da se meša u unutrašnje stvari Poljske.

Vlada Poljske takodje navodi da je od birača dobila demokratski mandat za promenu pravosudnog sistema.

EU i Poljska su u sporu duže od godinu dana pošto nacionalističko-konzervativna partija Pravo i pravda nastoji da učvrsti vlast. Ta stranka je preuzela kontrolu i nad državnim medijima u Poljskoj.

Ipak, kako su u toj zemlji privatni mediji još dovoljno jaki, grupe za zaštitu ljudskih prava najviše brinu promene u pravosudju.

Kritičari poljske vlade strahuju da bi potpuno preuzimanje pravosudja omogućilo Pravu i pravdi da koristi sudove za obračun s političkim protivnicima i za falsifikovanje izbornih rezultata.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike