U trendu

Novi lideri Španije i Katalonije počeli dijalog o budućnosti tog regiona

Novi lideri Španije i Katalonije dogovorili su se danas da započnu dijalog o budućnosti tog bogatog španskog regiona posle višegodišnje pat pozicije izmedju vlada u Madridu i Barseloni.

Španski premijer Pedro Sančes i katalonski predsednik Kim Tora nisu se složili oko spornog pitanja samoopredeljenja, ali jesu o poboljšanju socijalnih, ekonomskih i drugih pitanja koja pogadjaju Katalonce, rekla je posle 2,5-časovnog sastanka Sančesova zamenica Karmen Kalvo.

Tora je sastanak opisao kao „dug, iskren i otvoren dijalog“ i dodao da je imao osećaj „da je slušan“.

Medjutim, naveo je da postoje duboke razlike oko njegovog stava da je legalni referendum o nezavisnosti Katalonije jedini izlaz iz političkog ćorsokaka, kao i povodom situacije s katalonskim separatističkim političarima uhapšenim zbog prošlogodšnjeg pokušaja secesije.

Kalvo je kazala da je Sančes podsetio Toru da samoopredeljenje nije dozvoljno prema Ustavu Španije iz 1978. godine.

Sančes je ponudio da dozvoli katalonskom parlamentu da odlučuje o socijalnim pitanjima koja se tiču korišćenja energije, rada zdravstvenih službi i smanjenja siromaštva, izmedju ostalog.

Postignut je i dogovor o ponovnom uspostavljanju foruma za razgovor o infrastrukturnim projektima i drugim investicijama, nerealizovanim za vreme prethodne konzervativne španske vlade, navela je Kalvo.

Španski i katalonski lider su se dogovorili da se ponovo sastanu tokom godine, sledeći put u Barseloni.

Tora je na sastanak došao sa žutom trakom na sakou, simbolom onih koji traže oslobadjanje zatvorenih katalonskih separatista.

Prema navodima katalonske vlade, Tora je Sančesu poklonio knjigu o katalonskoj dolini koja uživa visok stepen samouprave, kompilaciju srednjovekovnih mapa Katalonije i flašu tradicionalnog pića iz svog rodnog grada Blanesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.