U trendu

Novi Zeland 11. potpisnik svemirskog sporazuma sa NASA

VELINGTON – Novi Zeland objavio je danas da je potpisao svemirski sporazum sa NASA, u trenutku kada novozelandska svemirska industrija počinje da dobija na zamahu.

Novi Zeland je postao 11. potpisnik Artemiskog sporazuma, plana za svemirsku saradnju koji podržava planove američke svemirske agencije da vrati ljude na Mesec do 2024. godine i pokrene istorijsku ljudsku misiju na Mars, preneo je AP.

Ministarka inostranih poslova Nanaia Mahuta izjavila je da je Novi Zeland jedna od samo nekoliko država koje su u stanju da lansiraju rakete u svemir.

„Novi Zeland je posvećen tome da obezbedi da se sledeća faza istraživanja svemira sprovodi na siguran, održiv i transparentan način i u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom“, rekla je Mahuta.

Ova zemlja saopštila je da je posebno zainteresovana da se obezbedi da se minerali uzeti sa Meseca ili negde na drugom mestu u svemiru koriste na održiv način.

Procenjuje se da novozelandska svemirska industrija vredi 1,7 milijardi novozelandskih dolara (1,2 milijarde američkih dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.