U trendu

Novosti: Kitarović gradi kampanju preko leđa manjina

ZAGREB – Hrvatski nedeljnik Novosti ocenjuje da predsednica Kolinda Grabar Kitarović novim optužbama na račun predsednika SDS S Milorada Pupovca nastavlja kampanju za drugi mandat na Pantovčaku.

Novosti ocenjuju da Grabar Kitarović gradi svoju kampanju preko leđa nacionalnih manjina i nastavlja tamo gde je stala 2016. godine, kada je, dodaju, relativizovala pretnje i nasilje nad nacionalnim i političkim manjinama u Hrvatskoj, tvrdeći da je istom nasilju izložena i većina.

Na svom portalu Novosti ističu da je Grabar Kitarović najpre osudila pretnje Pupovcu u Ceranjama Donjim i zatražila da policija utvrdi ko stoji iza njih, a već juče mu je uputila pismo u kojem ga, između ostaloga, obaveštava da „s primerenom pažnjom prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimeren, neprihvatljiv i zlonameran način kritikuje Republiku Hrvatsku.“

Predsednica države dalje piše da je odlučna u nameri da državljani Hrvatske grade zemlju mira, razumevanja i prosperiteta i da „sa žaljenjem zaključuje da gospodin Pupovac nije s pažnjom pročitao njeno pismo iz 2016. godine“ koje mu sada, kako kaže, koristeći „ovaj neugodan povod“ u celosti ponavlja, pozivajući se pritom na desetak hiljada Srba koji su učestvovali u Domovinskom ratu.

„Smatram to svojom obvezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Republike Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su nažalost sastavni deo odrastanja svakog društva, ali ne u meri kako bi neki želeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive“, stoji u pismu upućenom Pupovcu.

Uz propratno pismo Grabar Kitarović je Pupovcu dostvila i pismo iz 2016. godine u kojem je, kako se navodi, relativizovala napade i pretnje prema pripadnicima manjina u Hrvatskoj, uz poruku da lider SDS S šteti državi.

Sudeći po ovoj reakciji, ističu Novosti, predsednica nastavlja tamo gde je stala te 2016. godine.

Tada je, navodi se, ona relativizovala pretnje i nasilje nad nacionalnim i političkim manjinama u Hrvatskoj, tvrdeći da je istom nasilju izložena i većina.

Retorički se, pišu Novosti, upitala jesu li za to što im se događa krivi i pripadnici tih manjina zbog onoga što govore i kako se ponašaju.

„Tri godine kasnije, predsednica se ponaša slično gradeći svoju kampanju za predsedničke izbore upravo preko leđa tih istih manjina, što se moglo pretpostaviti i iz činjenice da je kampanju najavila u proustaškom Hrvatskom tjedniku“, navodi portal.

Novosti podsećaju, naime, da je pre tri godine Pupovac u internoj komunikaciji poslao pismo Kolindi Grabar-Kitarović upozoravajući na rast netolerancije i poruke mržnje prema manjinama u Hrvatskoj, kao i na slučajeve pretnji, na šta mu je ona odgovorila napisavši da je i sama, nakon povratka u Hrvatsku 2014. godine, bila iznenađena činjenicom da je „Hrvatska očito otišla unazad kad je reč o međusobnom uvažavanju i poštovanju“.

Međutim, naglasila je, taj proces nije započeo nakon formiranja i izbora nove vlade, nego mnogo pre, pa se pita ima li i među onima koji su doživeli pretnje i izlive govora mržnje, a na koje je Pupovac u pismu upozorio, i onih koji „godinama provociraju, iritiraju, pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije“.

„Očite provokacije i vređanje nacionalnih osećanja hrvatskoga naroda i velike većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju ne mogu nazivati ‘performansima’, ‘novinarskim’ ili ‘umetničkim slobodama’ ili ‘satirom'“, nastavila je dalje Grabar Kitarović.

Ustvrdila je da u potpunosti podržava slobodu govora i umetničke slobode, uključujući i satiru, pa se, dodaje list, osvrnula na tekst u Novostima u kojem se tobože izruguje hrvatska himna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.