U trendu

NSRS u cetvrtak o vitalnom interesu RS i Pelješkom mostu

BANJALUKA – Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na zahtev predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, biće održana u četvrtak, 18. jula, odlučio je večeras parlamentrani kolegijum.

Parlament će se na toj sednici izjašnjavati o stavu srpskog član kolektivnog šefa države BiH, Dodika, koji se ranje danas usprotivio odluci koju su donela preostala dva člana Predsedništva, bošnjački Šafik Džaferović i hrvatski Željko Komšić o pokretanju spora protiv gradnje Pelješkog mosta.

Dodik se na sednici Predsedništva pozvao na vitalne interese Republike Srpske, što je do odluke parlamenta tog entiteta, stopiralo Zaključak Predsedništva BiH, preneli su banjalučki mediji.

Ako parlament dvotrećinskom većinom potvrdi da u tom slučaju postoji vitalni interes Republike Srpske, Zaključak usvojn na sednici Predsedništva, za koji su glasali Džaferović i Komšić, postaje ništavan.

U suprotnom, BiH će na inicijativu bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva pokrenuti postupak protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

Dodik je nakon sastanka Predsednistva BiH rekao da smatra da nije pametno da zvanično Sarajevo na taj način ulazi u konflikt sa Hrvatskom i navodi da je njegov predlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

„Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata sa kojima bi imali probleme u tom pogledu“, poručio je Dodik.

(Tanjug)

Napišite komentar