U trendu

NSRS u cetvrtak o vitalnom interesu RS i Pelješkom mostu

BANJALUKA – Posebna sednica Narodne skupÅ¡tine Republike Srpske (NSRS), na zahtev predsedavajućeg PredsedniÅ¡tva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, biće odrÅŸana u četvrtak, 18. jula, odlučio je večeras parlamentrani kolegijum.

Parlament će se na toj sednici izjaÅ¡njavati o stavu srpskog član kolektivnog Å¡efa drÅŸave BiH, Dodika, koji se ranje danas usprotivio odluci koju su donela preostala dva člana PredsedniÅ¡tva, boÅ¡njački Å afik DÅŸaferović i hrvatski Åœeljko KomÅ¡ić o pokretanju spora protiv gradnje PeljeÅ¡kog mosta.

Dodik se na sednici Predsedništva pozvao na vitalne interese Republike Srpske, što je do odluke parlamenta tog entiteta, stopiralo Zaključak Predsedništva BiH, preneli su banjalučki mediji.

Ako parlament dvotrećinskom većinom potvrdi da u tom slučaju postoji vitalni interes Republike Srpske, Zaključak usvojn na sednici PredsedniÅ¡tva, za koji su glasali DÅŸaferović i KomÅ¡ić, postaje niÅ¡tavan.

U suprotnom, BiH će na inicijativu bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva pokrenuti postupak protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

Dodik je nakon sastanka Predsednistva BiH rekao da smatra da nije pametno da zvanično Sarajevo na taj način ulazi u konflikt sa Hrvatskom i navodi da je njegov predlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se DÅŸaferović i KomÅ¡ić fokusirali na problem oko gradnje PeljeÅ¡kog mosta.

„PeljeÅ¡ki most se već gradi i mislim da bi bilo previÅ¡e subjekata sa kojima bi imali probleme u tom pogledu“, poručio je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.