U trendu

Obama pohvalno o naporima Merkelove u izbegličkoj krizi

Američki predsednik Barak Obama podržao je i pohvalio napore Nemačke u rešavanju problema izbeglica koje sa Bliskog istoka i Afrike stižu u Evropu, saopštila je Bela kuća posle Obaminog telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Obama je, kako prenosi Rojters, izrazio zahvalnost Merkelovoj na njenom liderstvu u rešavanju krize sa migrantima u Evropi.

Predsednik SAD je posebno istakao nedavnu odluku nemačke kancelarke da „olakša teret drugih zemalja pružanjem utočišta sirijskim izbeglicama“.

Rojters navodi da je talas ljudi koji beže od sukoba ili siromaštva sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije suoči Evropu sa najgorom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

Asošijeted pres preneo je da su Obama i Merkelova telefonom u sredu razgovarali i o pogoršanju situacije na istoku Ukrajine.

Tokom razgovora Obama je ukazao na napredak u ispunjavanju obaveza Ukrajine po mirovnom planu iz Minska a „ponovio da i Rusija mora da učini isto“, navodi američka novinska agencija.

Sagovornici su, kako se navodi, razmotrili nedavni porast nasilja na istoku Ukrajine zbog „pojačanih napada ruskih i separatističkih snaga“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.